Vad är ett USB-mikroskop?

Om du funderar på att skaffa dig ett mikroskop har du utan tvekan stött på begreppet “USB-mikroskop”, antagligen flera gånger. Men vad är egentligen ett USB-mikroskop, och är det bättre eller sämre än ett klassiskt ljusmikroskop?

Hur skiljer sig USB-mikroskop från ljusmikroskop?

Ett Dino-Lite USB-mikroskop hålls upp med stativ för stadig högförstoringsanalys.

Ett USB-mikroskop av Dino-Lite, som direktstreamar bilden till en laptop.

Det som man brukar kalla ett “vanligt” mikroskop heter egentligen ljusmikroskop eller optiskt mikroskop. Grunden i hur ett mikroskop fungerar är egentligen ganska enkel, och dessa slags mikroskop har skapats av människor ända sedan 1200-talet. De är i grunden väldigt enkla, och består egentligen bara av ett rör med linser som förstorar det objekt man placerar under röret.

Under mikroskopets moderna historia har uppfinnare under det senaste århundradet börjat tillverka allt fler alternativa modeller, bland annat enorma elektronmikroskop som främst används i forskning – och USB-mikroskop, som mer eller mindre ersätter ljusmikroskop för vardagsanvändning och inom många andra användningsområden. USB-mikroskop är digitala,  och är i grund och botten förstorande videokameror som sedan skickar vidare det som spelas in på en separat datorskärm, som man kopplar till mikroskopet antingen med USB-sladd eller med någon slags streamingvariant.

Vad som  är så speciellt med USB-mikroskop

Mellanstadiebarn studerar ett material med ett USB-mikroskop. Bild av Brad Flickinger.

Med USB-mikroskop kan flera se förstoringen samtidigt, på en stor, tydlig skärm. Bild av Brad Flickinger.

USB-mikroskop kan egentligen ses som 2000-talets mikroskop, på samma sätt som datorer kan ersätta många tidigare apparater vi hade i hemmet. I de allra flesta fall är de enklare, bland annat genom att de har inbyggda LED-lampor vilket gör dig mycket mindre beroende av omständigheterna och hur upplyst rummet du är i är. USB-mikroskop blir också ofta mer portabla och mindre stötkänsliga, så att du kan ta med den och sätta in både i din hemmadator, i jobbdatorn, eller för den delen i din iPad.

Med USB-mikroskop slipper man dessutom ett väldigt klassiskt problem med mikroskop – det minimala utrymmet för ögat! Med ett USB-mikroskop kan du streama bilden direkt på en videoskärm, vilket gör att du kan titta mycket mer bekvämt, själv eller tillsammans med andra. Med ett vanligt ljusmikroskop är det här omöjligt, och alla måste istället turas om att böja sig över en liten yta för att kunna se. Tack vare streamingen är det även lättare att fota eller spela in, helt enkelt genom att ha rätt programvara till datorn.

Nackdelarna med USB-mikroskop

USB-mikroskop är betydligt mindre flexibla än optiska mikroskop, som inte är låsta till elektricitet eller en dator.

Det kan finnas fall där ljusmikroskop är mer flexibla än USB-mikroskop, och det är därför väldigt viktigt att tänka på hur man planerar att använda sitt mikroskop.

Även USB-mikroskop har förstås sina nackdelar, men många användare upplever att de radikalt övervinns av fördelarna. Det hela beror helt enkelt på hur du planerar att använda mikroskopet. Precis som att en laptop kan vara sämre än en pappersbit för att anteckna saker, kan också ett ljusmikroskop ibland vara överlägset ett USB-mikroskop. Det gäller exempelvis om du planerar att vara ute mycket.

Av sin rena natur är USB-mikroskop väldigt beroende av el, vilket hanteras genom att koppla upp dem till datorer. Utan en dator (eller exempelvis en tablet som iPad) saknar USB-mikroskopet både el och skärm, och blir helt värdelöst.

Sammanfattningsvis – är det värt det?

Det är lite förenklat att säga att ett USB-mikroskop ska ersätta ett ljusmikroskop – det hela beror lite på hur du behöver använda ditt mikroskop. Precis som att det ofta kan vara bra att ha lite papper om datorn skulle gå sönder, eller att ha kvar mobilnätet om Skype lägger ned, så kan det finnas någon slags nytta av att ha ljusmikroskop om du exempelvis tänker sitta mycket i en skog. Men det sagt finns det också enormt många fall där ett USB-mikroskop verkligen är överlägset. Tänk alltid noga på ditt beslut innan du köper något så fantastiskt som ett mikroskop!

Om du tycker att idén med USB-mikroskop verkar intressant kan du läsa mer om Dino Lite-serien, som vi går igenom här – det finns dessutom olika specialvarianter av Dino-Lite, och en serie tillbehör till Dino-Lite. Hoppas att du hittar ett mikroskop som fungerar utmärkt för just dig och dina behov!

Författare:

Niclas älskar att titta på löjligt små saker i mikroskop, och spelar gärna en runda schack. Jobbar till vardags som webbutvecklare av bokningssystem på TimeCenter.