Specialvarianter av Dino-Lite USB-mikroskop

Dino-Lite används bland annat för att detektera säkerhetsdetaljer, så som VISA-logotypen i ett kreditkort.

Dino-Lite används bland annat för att detektera säkerhetsdetaljer, så som VISA-logotypen i UV-färg på ett kreditkort.

Vi har tidigare skrivit en del om Dino-Lites olika USB-mikroskop. De har lagt sitt fokus på att producera många olika varianter av mikroskop som alla har en del gemensamma komponenter, men är specialbyggda för specifika arbetsmiljöer, vilket gör att deras produkter är utmärkta för den som har ett specifikt syfte med mikroskopet och som inte vill behöva kompromissa med en produkt som fokuserar på något annat.

Förutom de tre huvudsakliga typerna – universal, långa arbetsavstånd, och hög förstoring – har de även en serie produkter som är ännu mer fokuserade. Utöver det finns dessutom ett antal praktiska Dino-Lite-tillbehör. Det är allt från mikroskop med direkt TV- eller VGA-anslutning till mikroskop specialgjorda för de som arbetar med medicinska jobb. Det enda de alla har gemensamt är att de är moderna, praktiska USB-mikroskop. Här går vi igenom några av deras främsta specialvarianter.

Mikroskop med specialbelysning

Specialbelysningsprodukterna erbjuder olika varianter av ljus för många olika industriområden.

Specialbelysningsprodukterna erbjuder olika varianter av ljus för många olika industriområden.

Det finns många områden där det behövs extra specialbelysning för vissa ändamål – exempelvis om man jobbar med naturvetenskap, medicin, kriminalteknik, eller en hel del andra branscher inom industri och teknik. Specialbelysningen som de olika produkterna har är allt från ultraviolett och infrarött ljus till fluorescerande ljus och olika kombinationer därav.

Dino-Lites specialbelysningsfokuserade produkter har en optisk upplösning på 1.3 megapixel, och har i övrigt samma fördelar som andra Dino-Lite-produkter inklusive USB-anslutning och en unik programvara med Dinocapture. Förstoringen varierar från produkt till produkt men är i regel lite mer begränsad på mikroskopen med specialbelysning som oftast är upp till 200x.

Höghastighetsbildtagning med direktanslutning

Höghastighetsbildtagning i realtid med direkt TV- och VGA-anslutning.

Höghastighetsbildtagning i realtid med direkt TV- och VGA-anslutning.

När du inte har möjlighet att koppla mikroskopet till datorn kan det vara värt att ha ett mikroskop med direkt anslutning till TV eller VGA. Med hjälp av det kan du också variera din skärm mer flexibelt, och till exempel koppla USB-mikroskopet till en storbilds-TV om ni är flera som vill få realtidsöverblick. För det finns det rentav HD-upplösning med DVI-anslutning som med en adapter även passar i HDMI.

En annan fördel är höghastighetsbildtagningen – dessa mikroskop tar hela 60 FPS (frames per second, bilder per sekund), vilket är speciellt bra om du arbetar med till exempel mekaniska processer i hög hastighet, eller andra elektroniska prylar som du behöver flytta runt en del men som är så små att det är lätt att flytta dem för snabbt.

Dino-Lite Classic

Dino-Lite Bas är ett enklare USB-mikroskop för arbetsområden där de mer avancerade funktionerna ofta är överflödiga.

Dino-Lite Classic är ett enklare USB-mikroskop för arbetsområden där de mer avancerade funktionerna kan vara överflödiga.

Om du behöver ett bra USB-mikroskop men har en lite tajtare budget kan det vara värt att kolla på Dino-Lite Classic, som är en vidareutveckling av klassikern AM413T. Detta är ett lite enklare mikroskop till ungefär halva priset mot toppmodellerna. Classic-serien är både lätt att använda och prisvärd, och har allt det som de flesta behöver utan att dessutom slänga på de extra funktionerna. Förstoringen kan gå upp till 200x, och till varje produkt tillkommer en förenklad version av mjukvaran DinoCapture.

Classic-serien fungerar speciellt bra för hemmabruk eller till enklare professionella tillämpningar, som behöver ett riktigt bra USB-mikroskop men där många funktioner som förbättrat ljus, ökad mobilitet, högre förstoring och för den delen avancerade funktioner i programvaran inte behövs i lika hög grad.

Mikroskop med mobila lösningar

En produkt av typen Dino-Lite Mobile, kopplad direkt till en Windows-platta.

En produkt av typen Dino-Lite Mobile, kopplad direkt till en Windows-platta.

Om du är ute mycket och inte alltid använder ditt USB-mikroskop på samma plats, till exempel om du besöker olika arbetsplatser eller behöver mikroskopet på språng, så kan det vara värt att kolla in ett mikroskop med mobila lösningar. Dino-Lites Mobile-serie är speciellt anpassade för att kunna kopplas direkt till din smartphone, platta, eller en annan mobil enhet, vilket gör att du aldrig behöver känna dig bunden till en dator.

Dino-Lite Mobile har både trådbundna och trådlösa produkter, som bland annat kan kopplas till en vanlig Windows-surfplatta. Det finns dessutom både varianter som kan kopplas med vanlig USB-sladd, och varianter som går att koppla med WIFI-anslutning till i stort sett alla mobila enheter som finns. Det tredje alternativet är en praktisk liten LCD-skärm som följer med mikroskopet, och som lagrar alla inspelade filer på ett microSD-kort.

Vilken Dino-Lite-variant passar dig?

Vilket mikroskop som passar just dig beror förstås helt och hållet på vad du tänker använda det till. Om du behöver ett mikroskop för medicinskt arbete är det nog ganska lätt att lista ut vad du behöver – där finns det en hel produktkategori att leka med – men annars kan man behöva fundera ett par rundor och lista ut vad man behöver tänka på.

Arbetar du med kretskort? Då kanske mikroskopet med höghastighetsbildtagning är bäst. Rör du dig mycket och behöver använda mikroskopet på flera olika platser? Satsa på mobilvarianterna! Är du ute efter en mer prisvärd variant utan de dyrare tilläggsfunktionerna? Kör på Classic!

Vill du veta mer – läs mer här:
Dino-Lite på usbmikroskop.se

Författare:

Niclas älskar att titta på löjligt små saker i mikroskop, och spelar gärna en runda schack. Jobbar till vardags som webbutvecklare av bokningssystem på TimeCenter.