Tillbehör till Dino-Lite USB-mikroskop

Om du har följt med i vår artikelserie om Dino-Lite, där vi pratar om Hur bra är Dino-Lite och Specialmikroskop från Dino-Lite så vet du redan om dess mångsidighet och dess höga kvalitet. Med sin slogan “redefine the microscope” har de olika mikroskop som både är generella och mer fokuserade, ofta med specialsyften där de är helt inriktade.

En stor fördel med Dino-Lite USB-mikroskop är att de har en hel del speciella tillbehör så att man ska kunna använda mikroskopen på helt rätt sätt – allt från olika varianter av stativ för mikroskopet, till bakgrundsbelysningar, vattentäta fodral, fotpedaler, och många fler saker som du antingen verkligen behöver, eller inte ens visste fanns.

Stativ till USB-mikroskop

Ett Dino-Lite USB-mikroskop hålls upp med stativ för stadig högförstoringsanalys.

Ett Dino-Lite USB-mikroskop med ett stativ, som gör det lättare att se den höga förstoringen stadigare.

Till och med om du har en del erfarenhet av mikroskop tänker du kanske att stativ är ganska binärt – antingen har man ett eller så har man inte det. En av de stora fördelarna med USB-mikroskop är faktiskt att det inte alltid behövs stativ, utan att man i många tillämpningsområden klarar sig bra med att bara hålla dem i handen. Ibland behövs det däremot ett riktigt stativ, och då gäller det att hitta ett som fungerar bra ihop med vad man behöver och som samtidigt ligger i rätt prisklass. Dino-Lite har tre huvudsakliga serier stativ – grundstativ, professionella stativ, och ESD-säkra stativ.

Vissa stativ är speciellt utrustade att vara ESD-säkra, och är främst till för elektronikindustrin.

Vissa stativ är speciellt utrustade att vara ESD-säkra, och är främst till för elektronikindustrin.

Grundstativen är de enklaste modellerna, som fungerar för de allra flesta tillämpningsområden, med olika varianter som de som bara kan höjas och sänkas eller de som är helt flexibla, vilket gör att man kan svänga runt dem som man vill. Här hjälper dessa stativ en hel del när man av någon anledning inte vill flytta det man bevakar med mikroskopet, utan istället vill flytta själva mikroskopet – eller rättare sagt låta stativet flytta det.

Serien med professionella stativ är just det – lite mer professionella. Om du exempelvis behöver ha högre förstoring kan dessa stativ hjälpa dig med finjustering, där du annars lätt tappar fokuset på den lilla del du vill titta på. Här kan du hitta stativ som är mer robusta, mer fokuserade, och som öppnar upp för mer finjustering. De ESD-säkra stativen är än mer specialiserade, och erbjuder elektrostatisk urladdning. Dessa stativ är ofta ett måste i elektronikindustrin, där stativens elektrostatiska urladdning kan bli katastrofal för det man undersöker.

Andra tillbehör

Med hjälp av en lampa kan man alltid uppnå rätt ljus för USB-mikroskopet.

Med hjälp av en lampa kan man alltid uppnå rätt ljus för USB-mikroskopet.

Stativet är utan tvekan det viktigaste tillbehöret till ett USB-mikroskop, men det är allt annat än det enda. Dino-Lite erbjuder en lång rad andra tillbehör, allt från viktiga ljuskällor och hållare, till fodral och till och med verktyg för att streama det som fångas upp i en annan enhet.

Vilken ljuskälla du behöver, om du ens behöver en, är helt beroende på vilket användningsområde mikroskopet behövs till. Det kan handla om allt från sidoljus till bakgrundsbelysning och passivt ljus. Utöver ljus och stativ är det vanligt att skaffa någon form av väska eller ett fodral till mikroskopet, vilket är speciellt praktiskt om man reser runt mycket eller använder mikroskopet på olika platser. Om du använder mikroskopet i grupp eller i lärande syfte kan det dessutom vara otroligt praktiskt att utrusta det för att kunna streama det du ser på annat än den dator eller platta som du ansluter direkt till mikroskopet. Dino-Lite har därför en WiFi-streamer som låter dig ansluta till USB-mikroskopet och streama på vilka enheter du vill.

Det finns mycket annat som du kan koppla till ditt Dino-Lite-mikroskop, och det kan vara värt att handla några tillbehör till mikroskopet för att se till att du använder det till sin fulla potential.

Läs mer om fördelarna i vår köpguide för USB-mikroskop i industrin. Vill du veta mer om tillbehör kan du se en komplett lista av alla Dino-Lite tillbehör på Dino-Lite.eu.

Författare:

Niclas älskar att titta på löjligt små saker i mikroskop, och spelar gärna en runda schack. Jobbar till vardags som webbutvecklare av bokningssystem på TimeCenter.