Mikroskopets historia

Mikroskopets historia är komplicerad, speciellt eftersom det är lite svårt att definiera vad man faktiskt menar med “mikroskop”. Medan det moderna mikroskopet är relativt nytt har det funnits vetenskapliga verktyg som får material att se större ut i ungefär tvåtusen år – och även när vi talar om ett “modernt” mikroskop talar vi faktiskt om ett som ständigt utvecklas.

Det första förstoringsglaset

s
Föregångaren till mikroskopet var enkla glasbitar. Bild: Robbie Sproule

När man talar om det första mikroskopet kan det vara en idé att ta ett steg tillbaka och fråga sig vad ett mikroskop faktiskt är och hur mikroskop fungerar. I grunden är ett mikroskop ett verktyg som får material att se större ut, och det är egentligen en förbättrad version av ett mycket äldre och mycket enklare verktyg – förstoringsglaset.

Glas började användas en hel del under romartiden, och runt 100-talet e. Kr. hade romarna upptäckt att man kunde få saker att se större ut genom att hålla böjt glas över dem. Upptäckten nedtecknades av bland andra Plinius den äldre, men användes inte riktigt alls förrän många hundratals år senare.

Glasögon och mikroskop

Mikroskopens första riktiga genombrott skedde på 1200-talet, när flera glasmakare börjat introducera idén med glasögon – en idé som egentligen var ganska enkel, att använda de urtida glasen som upptäcktes tusen år tidigare, och spänna fast dem på ramar för att hjälpa de med synsvårigheter.

I samband med detta kom idén att spänna fast glasen i ett rör, och att på andra sidan ha en lucka för material, för att då på detta vis kunna se materialet i förstoring. Dessa var de första mikroskopen, med en förstoringskapacitet på 6x till 10x, och det var nu som människan för första gången kunde se förstoringar på insekter, löss, och annat smått.

Det moderna mikroskopets födelse

s

Redan på 1600-talet var mikroskopen så kraftfulla att man kunde se bakterier. Bild: Umberto Salvagnin

Nästa stora genombrott lät återigen vänta, och ägde rum i slutet på 1500-talet. Nu hade flera olika holländska glasögonmakare börjat experimentera med linserna, och det är vanligtvis Zaccharias och Hans Janssen som ses som de som gjorde den största upptäckten och grundade det moderna mikroskopet. Genom att placera flera linser efter varandra i ett rör kunde de förstora betydligt mer än de kunde med en enda lins, och under de nästkommande århundraden utvecklades förstoringskapaciteten som aldrig förr.

Det är oklart om det var just son och far Janssen som var skaparna bakom det första mikroskopet med flera linser – bland de andra påstådda skaparna finns Galileo Galilei, mest känd för sin upptäckt av andra planeters månar i natthimlen, och Cornelius Drebbel, mest känd som ubåtens uppfinnare. Oavsett vem som är upphovsmannen, så är det följdes det av en fruktansvärt snabb utveckling. På bara hundra år fick mikroskopen runt trettio gånger starkare förstoring, vilket gjorde att de plötsligt kunde användas för att se bakterier, jäst, blodceller, och massvis med djur i små vattendroppar.

Framtidens mikroskop

s

Under 1900-talet utvecklades elektronmikroskop, som här används för att förstora en myra.

Under tiden från 1600-talet och framåt var det mest finjusteringar som genomfördes – konsten att slipa glas utvecklades, mikroskopen gjordes mer exakta och billigare att producera – men det var inga direkta genombrott i tekniken förrän i början av 1900-talet, när den tidens stora tekniska revolution greppade tag även om mikroskopens utveckling. Från 1800-talet och framåt kan man se mikroskopets moderna historia, som vi skriver mer om här.

Nu utvecklades elektronmikroskop, en helt ny variant som istället för ljus använder sig av elektroner för att skapa bilden. Moderna elektronmikroskop kan få betydligt högre upplösning än optiska mikroskop någonsin kan, och förstoringar på uppemot 10 000 000x. Det uppfanns även otroliga USB-mikroskop, som lett till en ny revolution i tillgängligheten av högkvalitativa mikroskop för var man.

Det här är allt annat än slutet på mikroskopens historia – under 1900-talet har vi sett fantastiska genombrott, och tekniken fortsätter att utvecklas på 2000-talet. Mikroskopet kommer sannolikt aldrig att sluta utvecklas!

Författare:

Niclas älskar att titta på löjligt små saker i mikroskop, och spelar gärna en runda schack. Jobbar till vardags som webbutvecklare av bokningssystem på TimeCenter.