Hur får man barn att intressera sig för mikroskop?

Många föräldrar, kanske speciellt de som själva växt upp med ett intresse för mikroskop och andra verktyg för forskning, frågar sig själva hur de ska lyckas få sina barn att ta efter det intresset. Hur får man egentligen barn att intressera sig för mikroskop, eller för vetenskap i stort? Här reder vi ut några populära tips.

Var alltid positiv!

USB-mikroskop har inget okular utan visar bilden direkt på en datorskärm. Bild av Brad Flickinger.

Mikroskop kan vara otroligt kul och spännande för barn, men mycket beror på föräldrarna. Bild av Brad Flickinger.

Jag var på ett museum för ett tag sedan, och i museibutiken i slutet hade de bland annat några enklare mikroskop som en liten flicka stod och undersökte med sina föräldrar bakom sig. Då hörde jag pappan säga något som är bland det mest dödliga du kan säga som förälder som vill att ditt barn ska bli intresserat – “oj oj, jag var alltid urkass i biologi i skolan!”

Om du nu var dålig på biologi när du gick i skolan kanske du inte ska ljuga för din son eller din dotter, men försök förhålla dig positivt! Tänk på att en sak som bidrar mycket till att barn inte intresserar sig för att plugga är en allmänt negativ atmosfär, som fostras både av andra barn och av föräldrarna. Det som inte intresserar dig kan verkligen intressera ditt barn, speciellt om du anstränger dig för att uttrycka dig mer positivt än du kanske vill.

Skaffa rätt mikroskop

USB-mikroskop är betydligt mindre flexibla än optiska mikroskop, som inte är låsta till elektricitet eller en dator.

Det första mikroskopet måste nog kunna tåla lite smällar utan att barnet behöver vara allt för varsamt.

Ett viktigt steg är att ni skaffar er ert eget mikroskop. Kanske kan ditt barn få sitt eget, men ännu bättre är kanske att skaffa ett familjemikroskop som ni ställer på ett tillgängligt ställe där både barnet och du kan pyssla med det när ni har tid över. När barnets intresse växer kan det sedan bli dags att köpa ett nytt mikroskop, kanske ett mer avancerat som kan användas för fler saker.

Det är viktigt att tänka efter ordentligt innan ni skaffar mikroskopet, och läs gärna igenom vår köpguide mikroskop. Jag skulle gissa på att avdelningen som är mest relevant för er är köpguiden till att ha mikroskop som hobby, med de mikroskop som listas där kan du till exempel titta på insekter, svampar och växter. Du vill nog börja med ett lite enklare mikroskop, men samtidigt ett som kan ta lite smällar utan att falla i bitar – vi vet ju alla hurdana barn kan vara mot sina prylar!

Erbjud din tid

Mellanstadiebarn studerar ett material med ett USB-mikroskop. Bild av Brad Flickinger.

Det finns få saker som är lika värdefulla för ditt barn som din tid. Med förälderns hjälp kan vilket barn som helst intressera sig något oerhört. Bild av Brad Flickinger.

Som förälder inser du förhoppningsvis redan att det tar tid att uppfostra ett barn till en fantastisk människa. Så är så klart fallet även här. Du måste själv spendera en del tid framför mikroskopet och lära dig vad man kan göra, så att du sedan kan lära ditt barn. Du måste också erbjuda din tid att vara med barnet och hjälpa till när det sitter där, så att det känner att det kan få hjälp från någon om någonting känns krångligt.

Det kan ge mycket att diskutera mikroskop lite mer ingående med ditt barn – diskutera hur de fungerar, mikroskopets historia, vad mikroskop har gjort för vetenskapen, och berätta lite om de häftiga elektronmikroskopen. Föreslå kul saker att se med ett mikroskop, och lyft spännande frågor som “hur smått kan mikroskop se?” Det kommer att ta tid och energi, och det kommer tidvis att vara jobbigt. Men jag kan också garantera att det finns få saker som är så roliga som att hitta ett gemensamt intresse för mikroskopi med ens barn! Intresset påverkar också en hel del om du vill att ditt barn ska söka efter en utbildning och karriär i områden som biologisk, fysikalisk, och kemisk forskning, för att inte tala om medicin eller för den delen ingenjörsvetenskap – ett intresse för mikroskop gör verkligen skillnad för alla dessa.

Författare:

Niclas älskar att titta på löjligt små saker i mikroskop, och spelar gärna en runda schack. Jobbar till vardags som webbutvecklare av bokningssystem på TimeCenter.