Mikroskop som hobby – Se insekter, växter och svampar

För dig som är intresserad av mikroskop på hobbynivå, finns det mycket att välja mellan. Beroende på vad din budget är kan du få allt från enklare digitala mikroskop, till mer avancerade mikroskop.

Här fokuserar vi på undersökning av organiska objekt, som växter och djur, men mikroskopen vi nämner här passar även perfekt till undersökning av mynt, frimärken och andra typer av samlarobjekt.

En vanlig husfluga i cirka 20x förstoring.

En vanlig husfluga i cirka 20x förstoring. Bild: Alves Gaspar

Beroende på vilka detaljer du vill se, kan det vara lagom med en förstoring på 10-30 gånger för att se insekter, växter och svampar.

Med 20x förstoring blir en fluga 20 cm stor, från att ha varit endast 1 cm. Klicka på flugan till höger för att se hur stor den blir på din skärm.

Denna nivå på förstoring kan du få med ett stereomikroskop eller ett USB-mikroskop. Med ett USB-mikroskop, som är ett digitalt mikroskop, är förstoringen beroende av storleken på din bildskärm. Hur stor blev flugan på din skärm?

Det finns för- och nackdelar med båda mikroskoptyperna, där den största fördelen med USB-mikroskopet är att du ser bilden direkt på en bildskärm. En fördel med stereomikroskop är att du inte är begränsad av datorns pixlar, utan dina ögon ser vad mikroskopet ser.

USB-mikroskop

Ett digitalt USB-mikroskop från Dino-Lite

Ett digitalt USB-mikroskop från Dino-Lite

När det gäller mikroskop på hobbynivå, är ofta en priset en viktig fråga. Dino-Lite är den ursprungliga uppfinnaren och har patentet på USB-mikroskopet du ser på bilden till höger.

Dock finns det mängder av kinesiska kopior av Dino-Lite’s USB-mikroskop, och har man en begränsad budget kan dessa vara fullt tillräckliga.

Det som skiljer mellan Dino-Lite och de billigare modellerna, är optiken som är av högre kvalitet och programvaran som har betydligt många fler finesser. Det finns också fler tillbehör, som t.ex. stativ, polarisator, med mera.

Priset för de billigare USB-mikroskopen ligger runt 600 kr, och Dino-Lite’s bättre modeller ligger från 3.000 och uppåt beroende på funktioner och upplösning. Dino-Lite har även billigare modeller för skolor och hobbynivå, med bra bildkvalitet, men med lägre upplösning.

Fördelar med USB-mikroskop:

 • 10-200x förstoring
 • Flera kan titta samtidigt på en bildskärm
 • Bilder kan spara, mailas och skrivas ut
 • Kompakt och låg vikt
 • Billigt (för kopiorna)

Nackdelar:

 • Kräver en dator
 • Relativt dyrt för Dino-Lite’s modeller

Stereomikroskop / stereolupp

Ett stereomikroskop från Omano.

Ett stereomikroskop från Omano.

När man letar efter ett stereomikroskop på hobbynivå, kanske man i första hand inte väljer de större tillverkarna som t.ex. Nikon, Olympus eller Leica, såvida man inte har en större budget.

Du hittar enkla och faktiskt förvånansvärt bra stereomikroskop för mellan 1000 och 3000 kr, men vill du ha mer förstoring och finesser, kan priset hamna närmare 20.000 kr.

Vissa modeller har även en digitalkamera inbyggt, så att man kan se bilden på en datorskärm.

Fördelar med stereomikroskop:

 • 20-50x förstoring
 • Fungerar utan dator
 • Vissa modeller är oberoende av strömförsörjning
 • Ger ett tredimensionellt djupseende

Nackdelar:

 • Endast en kan titta åt gången (utan extra tillbehör)
 • Kan ej spara det du ser
 • Tungt och lite klumpigt

Makrofotografering

Exempel på makrofotografi av en insekt.

Exempel på makrofotografi av en insekt. Bild: Richard Bartz

En helt annan teknik än mikroskop för att se små saker är makrofotografering. Detta åstadkoms med en systemkamera som har ett objektiv anpassat för extrema närbilder.

Som du ser på bilden till höger, kan kvalitén bli fantastisk, men precis som all annan fotografering, krävs det mycket tålamod för att få till så här bra bilder.

Det finns i princip ingen gräns för hur mycket pengar man kan lägga på kamerautrustning, men du kan få en bra systemkamera för några tusenlappar, och linser, stativ och övrig utrustning för några tusenlappar till. Läs gärna mer på Wikipedia om Makrofotografering.

Fördelar med makrofotografering:

 • Extremt bra bildkvalitet och upplösning
 • Utbytbara objektiv ger valbar förstoring

Nackdelar:

 • Kräver mycket kunskap i fotografering
 • Mycket och dyr utrustning krävs

Vill du använda mikroskopet i naturen?

USB-mikroskop med en Tablet PC.

USB-mikroskop med en Tablet PC.

Då är det lämpligt att ha en bärbar dator och ett USB-mikroskop. Det finns också produkter där du kan ansluta ett USB-mikroskop till en iPad eller annan surfplatta.

Väljer du stereomikroskop behöver du en modell som inte kräver strömförsörjning, utan använder sig av det omgivande ljuset som ljuskälla.