5 kul saker att se med ett mikroskop

När många tänker på mikroskop tänker de på ett fåtal användningsområden som egentligen är ytterst begränsade – man kanske tänker på att titta på löv eller vatten, och det är ungefär det. Men sanningen är den att de riktiga användningsområden är näst intill oändliga i antalet, och den som gärna är lite äventyrlig och som har ens det minsta intresset för att utforska omvärlden kommer snabbt att inse att de kan fortsätta titta i mikroskop hela livet ut, utan att någonsin tröttna.

Så du har fått hem ditt mikroskop och du vill äventyra lite, du vill utforska världen. Så vad finns det att göra? Mycket, helt enkelt – se bara så mycket som gjorts under mikroskopets historia! Här går vi igenom fem spännande exempel i en allt annat en uttömmande lista.

Vatten

En vattendroppe blir bara mer och mer spännande ju djupare man ser. Foto av David Littschwager.

En vattendroppe blir bara mer och mer spännande ju djupare man ser. Bild av David Littschwager.

En av de första riktiga upptäckterna med ett mikroskop var när forskare först fick idén om att lägga en enkel vattendroppe under glaset och se hur det såg ut. Plötsligt upptäcktes en helt annan värld, en värld fylld av magnifika, komplexa djur så små att de inte ens kan ses med blotta ögat.

Att kolla på vatten kan låta ointressant, men fenomenet som uppstår är i samma klass som att sikta ett teleskop mot en yta tom, svart rymd, och däri se hundratals stjärnor med egna världar – en otrolig insikt om att världen faktiskt är mycket större än vi först tänker oss.

Sten

Ett perfekt exempel på hur man egentligen kan lägga precis vad som helst under ett mikroskop är – just det, sten. För ett otränat öga ser alla stenar likadana ut, men det finns mängder olika slags stenar och mineraler, både de du kan hitta på gatan eller i skogen och de mer sällsynta som hittas i grottor och urgrävningar – de hittar du lättast i specifika butiker som fokuserar på mineraler.

Många olika saker ser helt annorlunda ut under en lins, och sten är knappast ett undantag. Helt plötsligt kan någonting som annars ses som ett helt mundant och tråkigt objekt bli överraskande spännande, och just stenar är ett bra exempel på någonting som kan förundra till och med någon helt ointresserad i timmar.

Elektronik

Det finns få saker som inte blir intressanta under ett mikroskop - inklusive vardagssaker du hittar direkt på skrivbordet. Bild av Brad Flickinger.

Det finns få saker som inte blir intressanta under ett mikroskop – inklusive vardagssaker du hittar direkt på skrivbordet. Bild av Brad Flickinger.

När många tänker sig att titta på saker i teleskop tenderar de att tänka på naturliga fenomen, och kanske speciellt biologi. Människan har dock kommit så långt i vår utveckling, att vi faktskt själva uppnått skapelsegraden där vi själva gör otroligt intressanta miniatyrobjekt som lämpar sig utmärkt för mikroskopets lins. Lägg en bit elektronik, som ett kretskort från en dator, och se hur komplext det faktiskt är.

På en djupare nivå, om du skulle få för dig att punga ut några extra miljoner för ett snyggare mikroskop (man kan ju alltid drömma!), finns otroliga skapelser på nanonivå som du kan observera med ett vettigt elektronmikroskop med tusentals gånger förstoring. Här har komplexa och magnifika strukturer byggts på en så liten skala att de är helt osynliga för det blotta ögat.

Löv

Bland det första man får göra med mikroskop i grundskolan (och tyvärr är det också ganska ofta den enda saken man får göra) är att se på olika löv från naturen. Det är en spännande upplevelse, om än kanske lite ensidig i längden, att verkligen se för sig själv hur löv, precis som alla växtdelar, består av gröna, vackra, växtceller, små rum som ligger tätt intill varandra och egentligen utgör hela strukturen.

Många har drabbats av grundskolans ibland torra genomgång av denna grundläggande biologi, på samma vis som många saknar en uppskattning för Strindberg eller Shakespeare som följd av skolans genomgångar, men det är väl värt att lägga ett löv under linsen och tänka till lite – både i vuxen ålder och som barn.

Insekter

En myra i förstoring blir plötsligt en helt ny varelse. Bild av Macroscopic Solutions.

En myra i förstoring blir plötsligt en helt ny varelse. Bild av Macroscopic Solutions.

Ännu en spännande upplevelse, om än möjligtvis något mer grotesk, är att lägga en insekt under mikroskopet och se dess uppbyggnad. Insikten att djur består av celler på samma sätt som växter är otroligt betydelsefull för många, eftersom det faktiskt kopplar djur- och växtriket på ett väldigt tydligt sätt. Att se det med egna ögon kan vara otroligt värdefullt.

Det här är bara några exempel, och de är allt annat än uttömmande. Det hela beror också en del på vilket slags mikroskop du har – med ett USB-mikroskop kan du exempelvis komma långt, kolla gärna in vår genomgång av Dino-Lites serie. Universum är otroligt stort, och det lilla på vår jord må vara otroligt litet men samtidigt extremt komplext. Med ett mikroskop i sin hand kan vem som helst utan vidare hinder utforska en väldigt stor del av vår värld – varför låta bli?

Författare:

Niclas älskar att titta på löjligt små saker i mikroskop, och spelar gärna en runda schack. Jobbar till vardags som webbutvecklare av bokningssystem på TimeCenter.