Vanliga frågor om mikroskop

Vad är skillnaden på ett compound-mikroskop och ett steromikroskop?

Ett mikroskop är detsamma som ett compound-mikroskop, (på engelska även känt high power microscope och biological microscope) som är gjort för att kunna studera mikroprov- och exemplar. Mikroskopet kan förstora från 40x till 1,000x och ger dig en inverterad tvådimensionell bild av provet. Används för objekt som är mindre än vad ögat kan se, till exempel blodceller och bakterier.

Ett stereomikroskop (också kallat för low power microscope, dissection microscope och inspection microscope) används för att studera större prov, till exempel insekter, mynt eller frimärken. Med ett stereomikroskop förstorar du från 20x till 50x och ger en tredimensionell bild.

Vad är skillnaden på mikroskop som är ”high power” och ”low power”?

High power är detsamma som ett compound-mikroskop medan low power är synonymt med ett stereomikroskop. Se föregående paragraf för mer information.

Borde jag köpa ett monokulärt eller binokulärt mikroskop?

Exempel på ett biockulärt mikroskop.

Exempel på ett binokulärt mikroskop.

Svaret är varken det ena eller det andra, utan flera faktorer spelar in när man väljer mellan monokulära och binokulära mikroskop. Det barnvänligare (och billigare) av de två är ett monokulärat, eftersom ett barns ögon inte har tillräckligt brett avstånd för att passa ett binokulärt. När barnet växt (och för en lite större budget) rekommenderas det dock att man investerar i ett binokulärt mikroskop eftersom kvalitén på visningen är nämnvärt bättre.

Vad är ett zoom-mikroskop?

Ett zoom-mikroskop är generellt detsamma som ett stereomikroskop, den största skillnaden är att du har en steglös förstoring – dvs. zoom. Fungerar likt zoomfunktionen på en systemkamera.

Vad behöver jag för att kunna koppla min kamera till ett mikroskop?

Du behöver en kameraadapter och T-ring som matchar ditt mikroskop. Säljare skriver oftast måtten eller vilka mikroskop som passar.

Hur räknar jag ut mikroskopförstoring?

Baterrie förstorad 1000x

Baterrie förstorad 1000x

För att räkna ut förstoringen som ditt mikroskop kan uppnå behöver du multiplicera förstoringen av din okularlins och förstoringen av din objektivlins. Ett compound-mikroskop har typiskt en okularlins med 10x förstoring och dess objektivlins har 4x, 10x, 40x eller 100x förstoring. Det resulterar i att ditt mikroskop, beroende på din objektivlins, har antingen 40x, 100x, 400x eller 1000x förstoring.

För att räkna ut förstoringen på ett stereomikroskop gör du samma sak. Tänk dock på att vissa stereomikroskop har en kontinuerlig zoom där du behöver notera vad den är inställd på innan du multiplicerar förstoringen med den på din okularlins.

Hur tar jag bilder via mitt mikroskop?

Vill du ta bilder via ett mikroskop har du följande alternativ:

  1. Fäst en mikroskopkamera till den okulära eller trinokulära porten
  2. Investera i ett digitalt mikroskop med en integrerad digital mikroskopkamera
  3. Koppla din system- eller kompaktkamera till mikroskopet och koppla in via adapter och T-ring

Bör jag köpa ett (compound-)mikroskop med 3 eller 4 objektivlinser?

mikroskop flera linser

Mikroskop med flertalet linser.

Studenter i yngre åldrar investerar vanligen i monokulära mikroskop med 3 objektivlinser: 4x, 10x och 40x för att kunna få en total förstoring av 400x. För äldre eller mer avancerade stundenter passar fyra objektiv bättre, där det inkluderas ett immersionsoljeobjektiv med 100x förstoring. Eftersom immersionsolja behöver användas i samband med ett sådant objektiv krävs det en hel del finess.

Vad är diopterjustering?

Diopterjustering används för att kompensera eventuella skillnader mellan ditt höger- och vänsteröga. När justeringen gjorts korrekt kommer båda ögon uppleva på samma brännpunkt.

Vad är FOV (Field of View)?

FOV syftar till diametern av ljuscirkeln som syns när du tittar in i ett mikroskop. Medan du ökar förstoringen så minskar din FOV eftersom du ser en mindre yta. Minskar du förstoringen ökar din FOV.

Vad innebär skärpedjup (DOF: Field of View)?

Skärpedjup syftar på det djup eller vertikala avståndet mellan objektet närmast och längst bort i ditt FOV. Vid förstoring minskar skärpedjupet och påverkar klarheten i din bild.

Författare:

Niclas älskar att titta på löjligt små saker i mikroskop, och spelar gärna en runda schack. Jobbar till vardags som webbutvecklare av bokningssystem på TimeCenter.