Vilka USB-mikroskop är kompatibla med Linux?

Som Linux-användare så finns det färre attiraljer och annat som man får ge upp. Många utvecklare utvecklar ju tyvärr inte för Linux då användarbasen är mindre. Men det finns ju såklart de som föredrar Linux, för att få mer kontroll över sitt datoranvändande och det operativsystem som man använder, så om du är en av de som valt att utlösa den kraft som Linux har att erbjuda, men även vill ha ett USB-mikroskop vart kan du då vända dig?

Vad man direkt kan hitta

Många USB-mikroskop designas och skapas inte direkt till Linux, så sökandet efter ett verktyg att få se på väldigt små saker genom din dataskärm kan se mörkt ut. Och om man söker på nätet, så är det ju så att de flesta mikroskop man hittar, står att att de är kompatibla med MAC och Windows. Men inte Linux. När jag sökt, så har jag hittat ett par, t ex. denna.

I den annonsen så står det ju specifikt att den kan användas med Linux. Men de mikroskop som det står specifikt att de kan användas med Linux är väldigt få. Så innebär det att du som Linux användare helt enkelt får ha ett mycket mindre utval av USB-mikroskop? Inte nödvändigtvis.

Webcam chipsets

Efter att ha sökt runt på nätet, så hittade jag få exempel på USB-mikroskop som var direkt anpassade för Linux, men jag hittade desto fler sidor med tips på hur man kan få existerande mikroskop att funka med Linux själv. Och det jag kommit fram till är att den viktiga aspekten av ett USB-mikroskop, som du som Linux användare, ska söka efter, är att mikroskopet använder ett webcam chipset och sensor. Ta t ex. denna. Det som är relevant där, är ju att det står att den har webcam chipset och sensor, vilket innebär att den är kompatibel med stort sett varenda operativsystem och webcam mjukvara. Varför är just webcam mjukvara viktigt? Jo, för att i Linux finns det diverse program, som hjälper Linux användare att använda webcams. Så som UVCvideo och ett program som heter Cheese. Dessa program används för att läsa webcams i Linux. Och många USB-mikroskop i dagens läge känns av i datorn som just en webcam. Vilket innebär att du kan använda samma program, applikationer och kod som du skulle med en fast för ett mikroskop.

Precis som med en hel del hårdvara är det ibland tufft att få allt att fungera tillsammans med operativsystemfamiljen Linux.

Precis som med en hel del hårdvara är det ibland tufft att få allt att fungera tillsammans med operativsystemfamiljen Linux.

Det viktiga är ju då, som tidigare nämnt att det nämns i annonsen, att mikroskopet har webcam aspekter, så som chipset, sensor osv. Och även värt att nämna är att vissa mikroskop kommer med installationsskivor osv. som är anpassade för Windows och MAC, vilket förmodligen inte skulle fungera med Linux, så länge du inte finner ett sätt att läsa av dem. Men det du förlorar med dessa skivor tycks främst vara extramaterial, något program osv. vilket i sig inte är nödvändigt för användandet av ett mikroskop.

Det är svårare

Men överlag, som Linux-användare så känns det ju lite jobbigt när så många större företag inte anpassar sig efter Linux, utan istället måste man ta sig tiden att undersöka om huruvida det fungerar till datorn eller inte. Dock så finns det företag som lagt ut saker som denna. Vilket tydligt visar att deras mikroskop definitivt fungerar med Linux, och även hänvisar till vilka program som de har testat manicken med. Så vilka mikroskop är kompatibla med Linux? I dagens läge, relativt många, eftersom att relativt många läses som webcam idag, men om du är intresserad av ett USB-mikroskop, och du är en Linux-användare, så krävs det tyvärr att du tar ett extra steg och kollar upp just det mikroskop som du är intresserad av, och sök efter om det har webcam chipsets osv, eller om någon redan hunnit testa just det mikroskopet.

Författare:

Niclas älskar att titta på löjligt små saker i mikroskop, och spelar gärna en runda schack. Jobbar till vardags som webbutvecklare av bokningssystem på TimeCenter.