Världens största mikroskop

Vilket är världens största mikroskop – det känns som en rätt enkel fråga, eller hur? Men det är faktiskt mycket mer komplicerat än så. Fram till början på 1900-talet var ett mikroskop en ganska enkel sak att definiera, eftersom det egentligen bara fanns en variant och eftersom den var relativ enkel. Nu är det en smula mer komplicerat än så, och när du undrar vilket det största mikroskopet är måste du nog börja med att lista ut vad du faktiskt menar med mikroskop.

De största ljusmikroskopen

s

Ljusmikroskop kräver inte enorma utrymmen för att fungera, utan är relativt små. Bild: Bryan Jones

Från det att de första glasskärvorna upptäcktes kunna användas som förstoringsglas runt 100-talet efter Kristus höll man sig väldigt länge till en enda begränsad typ av mikroskop – ljusmikroskopet, som antagligen är det du tänker på när du tänker mikroskop. Det är helt enkelt ett rör med en eller flera glaslinser som förstorar bilden av objektet på slutet av röret, och därmed låter dig se dem.

Av sin natur drar de här mikroskopen en viss fördel av att vara av en viss storlek som ger utrymme för rätt antal linser med rätt avstånd sinsemellan, men det är även mycket svårt att göra stora ljusmikroskop utan att de hamnar i obalans eller ur fokus.

1900-talets värstingmikroskop

s

Med 1900-talets elektronrevolution täcker mikroskopen nu ofta upp hela rum eller till och med hus på universitet runtom i världen. Bild: Stephen Ausmus

Under 1900-talet kom flera stora revolutioner inom mikroskopin, och det var nu det började bli allt svårare att faktiskt definiera ett mikroskop. Den kanske mest revolutionerande uppfinningen var elektronmikroskopet, som istället för ljuspartiklar använder sig av elektroner för att se ned i djupet. Tack vare detta kan upplösningen bli mycket större, men det kräver också något större mikroskop – medan vanliga ljusmikroskop är relativt små apparater som kan lagras tillsammans på hyllor i labbsalen, så täcker elektronmikroskop upp hela rum.

2011 installerades elektronmikroskopet Arwen (namngiven efter Arwen Undómiel i Tolkiens böcker) på Linköpings universitet, där det fått ett helt eget hus byggt efter sig – en silvergläsande byggnad som för att stänga ute trafikens vibrationer är fastspänd i berggrunden. Själva mikroskopet är fyra meter högt och kan se en upplösning på så lite som 0.07 nanometer. Det här är Europas kraftfullaste elektronmikroskop.

Det största mikroskopet av de alla

Världens största mikroskop är

Världens största mikroskop är LHC, en 27 km lång tunnel under Schweiz. Bild: Rainer Hungershausen

Men det mäter sig ändå inte med det som många klassar som det största mikroskopet av dem alla – och det tävlingen landar på är helt enkelt om det ska klassas som ett mikroskop eller ej. Sedan augusti 2008 ligger LHC (Large Hadron Collider), en 27 kilometer lång tunnel, under gränsen mellan Frankrike och Schweiz, som en del av den massiva forskningsbasen CERN. Det är en partikelaccelerator som numera säkert mest är känd för att ha tagit fram bevisen för Higgspartikeln, och vars primära jobb mer eller mindre består av att smälla ihop protoner vid höga hastigheter och se vad som händer.

Med hjälp av LHC kan forskare nu bevaka universums minsta beståndsdelar på detaljnivå, för att förstå vad de består av och inse hur universum faktiskt är uppbyggt. Det är ett mikroskop som är bra mycket bättre än att kunna se en myra på nära håll – snarare ser den myrans atomer!

Storlek är verkligen inte alltid allt, men när vi gräver oss djupare och djupare i mikroskopen upptäcker vi lätt att det faktiskt gör en stor skillnad. Varje år byggs fler och bättre forskningsbaser, stora komplex med sitt enda syfte att analysera universum i detalj. Det är otroligt att se hur långt vi kommit från de första holländska glasögonmakarna och deras första ljusmikroskop.

Författare:

Niclas älskar att titta på löjligt små saker i mikroskop, och spelar gärna en runda schack. Jobbar till vardags som webbutvecklare av bokningssystem på TimeCenter.