USB-mikroskop – så funkar det

Massiva fördelar i litet paket

USB-mikroskop av märket Dino Lite

USB-mikroskop av märket Dino-Lite

Ett USB-mikroskop från Dino-Lite ger dig en högkvalitativ produkt från ett kanonföretag med 15 års erfarenhet inom digital mikroskopbild. De senaste åren har dessa även utvecklat en serie fördelaktiga tillbehör för att ge ditt USB-mikroskop en kapacitet som mäter sig med optiska mikroskop.

Du kan koppla ett USB-mikroskop till nästan allt med USB-ingång och även trådlöst koppla mikroskopet till en iPhone med funktionen Dino-Lite Connect. Eftersom den här typen av mikroskop inte har ett okular kommer bilderna endast kunna ses digitalt på skärm.

Hur det fungerar, från köp till slutbild

När du får mikroskopet rekommenderar vi att koppla in det direkt i en dator för att installera programvaran, som heter DinoCapture. Med denna programvara kan du bland annat:

  • Fånga timelapse-videor, filmer och fotografier
  • Redigera bilder i ett bildbehandlingsprogram med avancerade funktioner
  • Nyttja olika kalibreringsalternativ
  • Spara bilder i ett antal olika format
  • Bruka ett skara mättekniker; linje, radius, 3-punktscirkel och vinkel
  • Mäta bilder i realtid
  • Maila bilder eller filmer via integrerad e-postfunktion
  • Kontrollera belysning på mikroskopet
  • Dela dina bilder eller filmer live via Skype och MSN

Stativ

När du har kikat runt i DinoCapture bör du installera mikroskopet i ett stativ och studera resultatet du får med olika avstånd mellan mikroskopet och objektet. Ungefär 10 cm brukar vara en bra startpunkt.

Skärpa

Nu när mikroskopet sitter som det ska bör man se till att skärpan är på topp – detta reglerar du med ett gummiliknande hjul på mikroskopet. Du ser att hjulet är direkt i korrelation med en mätlinje som berättar vilken förstoring mikroskopet är inställt på just nu.

Förstoring

Efter att skärpan ställts in kan man leka lite med avståndet. Prova att sänka mikroskopet mot objektet, lite i taget, och justera skärpan allt eftersom, tills du har en förstoring på ~200x.

Spara

När du är nöjd med bildens förstoring och skärpa behöver du bara klicka på bilden i DinoCapture, varav den sparas i ditt bildgalleri. Du har även alternativ att spara den i en annan mapp på datorn genom att högerklicka på bilden i galleriet.

Så lätt det kan bli!

För att se hur enkelt, lättillgängligt och fascinerande bra Dino-Lites USB-mikroskop är, rekommenderar vi att titta på den här översikten av det enklare mikroskopet Dino-Lite Classic (AM4113T). Videon är knappt 4 minuter lång och ger en bra insyn i hur snabbt man kommer igång med sitt mikroskop, samt en liten blick på DinoCapture.

Mer avancerade alternativ med Dino-Lite Edge

Edge-utgåvan har ökat bilddjup (EDOF) och en hop av andra funktioner som gör Dino-Lite till ett verktyg som passar både den med arbetsuppgifter som involverar mikroskop (kontrollverksamhet inom industri till exempel) men är även ett kanonverktyg för den som vill fördjupa sig mer i mikroskopins stora värld.

Dino-Lite Edge Vision, modell AM4815ZT, ger dig fler möjligheter att fokusera, redigera och studera – bevis och genomgång på under 3 minuter finns här:

Läs mer om Edge-serien på usbmikroskop.se

Författare:

Niclas älskar att titta på löjligt små saker i mikroskop, och spelar gärna en runda schack. Jobbar till vardags som webbutvecklare av bokningssystem på TimeCenter.