Skriv och vik ut ditt eget mikroskop för under $1.00

En ingenjör på Stanford University vid namn Manu Prakash har skapat ett mikroskop du kan bygga själv och har valt att kalla det för Foldscope. Idén uppkom i samband med att Prakash fick en uppenbarelse om mikroskopet i sig; Att det är en väldigt enkel anordning. Genom att ta bort komplexiteten och dess tyngd skulle man ändå kunna ha ett användbart mikroskop.

De olika versionerna av Foldscope kostar totalt mellan $0.50 och $0.97 och kan förstora ett objekt upp till 2,100x beroende på lins. Det innebär att Foldscope kan användas för att diagnosticera till exempel malaria och andra sjukdomar och är ett strålande alternativ för fattiga länder och områden där ekonomin helt enkelt inte tillåter avancerad utrustning. Det kommer att tillverkas och testas i Kenya, Indien och Uganda inom kort.

Folsdcope baseras på origami och täcker ett A4-papper i sin ursprungliga form, där mikroskopets olika komponenter är färgkodade för att lätt kunna montera det. Designen är gjord i kartong för ökad livsläng, och tillsammans med resterande tillbehör (kullins och ljuskälla) monteras mikroskopet på bara 7 minuter.

Olika prover sedda genom Foldscope.

Olika prover sedda genom Foldscope.

Foldscope är bland det mest innovativa som setts inom ljusmikroskopi de senaste 200 åren och det enda som anammat att använda en singellins i sitt utförande sedan Leeuwenhoek.

Just nu finns det hela 12 olika versioner av Foldscope, där varenda en är utformad för att kunna identifiera organismer relaterade till specifika sjukdomar.

Vi vet att det är svårt att tänka sig hur ett Foldscope egentligen fungerar eller hur man använder det genom att bara läsa om det – vilket flera har tyckt. Därför finns det en utförlig guide som förklarar hur du monterar ditt prov i ditt Foldscope och hur du uppnår fokus med det.

För att ytterligare förstå kapaciteten av Foldscope, med en lågförstoringslins dessutom, kan man ta sig en titt på hur en sötvattenmask kan se ut därigenom.

Medan det finns många medicinska fördelar att se fram emot med Foldscope så väntas det också kunna frambringa ett större intresse för vetenskap redan hos barn, någonting som även det hade varit extremt gynnsamt för dagens fattiga länder.

Författare:

Niclas älskar att titta på löjligt små saker i mikroskop, och spelar gärna en runda schack. Jobbar till vardags som webbutvecklare av bokningssystem på TimeCenter.