Vad är skillnaden mellan ett USB-mikroskop och ljusmikroskop?

Om du funderar på att skaffa ett mikroskop har du vid det här laget helt säkert stött på både USB-mikroskop och ljusmikroskop, eller optiska mikroskop som de också kallas. Du undrar antagligen vilket du ska satsa på, och vad skillnaderna faktiskt är. Här har du en bra sammanfattning av vad du ska tänka på!

Vad är skillnaden?

USB-mikroskop kopplas till datorn och visar förstoringen på datorskärmen. Bild av Brad Flickinger.

USB-mikroskop kopplas till datorn och visar förstoringen på datorskärmen. Bild av Brad Flickinger.

Ett optiskt mikroskop vet du kanske redan grunderna i – det är ett rör med linser som fångar in ljuspartiklar som gör det möjligt att se en förstoring av objektet i botten på röret.

En vanlig typ av mikroskop är det som kallas stereomikroskop. Det finns modeller som inte kräver någon strömförsörjning. Den utnyttjar helt enkelt det omgivande ljuset på platsen där du använder det, vilket gör det lämpligt att ta med sig ut i fält.

Grunden med ett USB-mikroskop är egentligen precis som det låter – det är ett mikroskop som är direktkopplat till datorn via USB-sladd, och det är i stort sett en webbkamera med en extra stark lins. Detta slags mikroskop förlitar sig inte på vanligt ljus som ett optiskt mikroskop gör, utan har istället inbyggda LED-ljus, vilket gör att man inte blir beroende av omvärlden på samma sätt som man blir med ett optiskt mikroskop. Istället för att titta i ena sidan av ett rör fotas eller filmas istället innehållet och visas upp på datorskärmen.

Fördelarna med USB-mikroskop

Mellanstadiebarn studerar ett material med ett USB-mikroskop. Bild av Brad Flickinger.

Mellanstadiebarn studerar ett material med ett USB-mikroskop. Eftersom bilden visas på datorskärmen kan alla barnen se resultatet tydligt och i realtid.Bild av Brad Flickinger.

USB-mikroskopen har en fördel i att de är väldigt lätthanterliga och praktiska i en mer stillasittande ställning – vilket ju är när man använder mikroskop som mest. De är perfekta för labb eller kontor eftersom det är så smidigt att se resultatet direkt på datorskärmen.

Med USB-mikroskop går det dessutom att både fota och filma materialet, vilket gör det oerhört praktiskt när man behöver lagra informationen under en längre tid, eller när man vill dokumentera för sin egen skull eller för att lägga upp på internet.

Eftersom mikroskopet använder sig av inbyggda lampor istället för externa ljuskällor är det inte alls lika beroende av omständigheterna, och de fungerar till exempel lika bra oavsett om det är natt eller dag, och oavsett om det är i ett välbelyst rum eller ej.

En annan fördel med USB-mikroskopet, är att du kan titta direkt på t.ex. ett träd. Med det optiska mikroskopet behöver du ju ta bort en bit av trädet och lägga under mikroskop.

Fördelarna med ljusmikroskop

USB-mikroskop är betydligt mindre flexibla än optiska mikroskop, som inte är låsta till elektricitet eller en dator.

USB-mikroskop är på vissa sätt mindre flexibla än optiska mikroskop, som inte är låsta till elektricitet eller en dator.

USB-mikroskopen har en hel del fördelar, men det finns också många som fortfarande föredrar vanliga ljusmikroskop. En del pratar helt enkelt om det härligt klassiska med ett “riktigt” mikroskop, andra pratar om att det finns någonting speciellt med att se bilden genom sitt eget öga, istället för att ha den överförd till datorskärmen först.

Med mer avancerade optiska mikroskop kan man uppnå extrema förstoringar, uppemot 1250 gånger och se små saker som bakterier och mikroorganismer.

Om du vill ge dig ut i skogen och beundra småkrypens minsta beståndsdelar direkt är ofta ett optiskt mikroskop praktiskt på många, men det finns bärbara lösningar, där du kan ansluta ett USB-mikroskop trådlöst till en iPad och kan göra mobila undersökningar och samtidigt kunna spara bilder.

Med det sagt så sker trots allt en bred majoritet av all mikroskopanvändning i ett laboratorium eller på en annan fast plats, där USB-mikroskop ofta är betydligt mer passande.

Sammanfattning

Mellanstadiebarn som studerar i optiska mikroskop. Bild av April Sorrow.

Mellanstadiebarn som studerar i optiska mikroskop. Bild av April Sorrow.

Huruvida du väljer USB-mikroskop eller optiskt mikroskop handlar i slutändan om vad du själv föredrar. Om du mest kommer att använda det för att kolla på insekter i nuet och inte göra några djupare undersökningar så kan det mycket väl räcka med ett optiskt mikroskop, som också blir lätt att till exempel ta med sig ut i trädgården.

Vill du däremot filma, fota, studera närmare och använda mikroskopet mer systematiskt och mestadels på samma plats – ja, då passar det nog bäst med USB-mikroskop. Oavsett vilket du väljer kommer du garanterat ha massor med kul!

Författare:

Niclas älskar att titta på löjligt små saker i mikroskop, och spelar gärna en runda schack. Jobbar till vardags som webbutvecklare av bokningssystem på TimeCenter.