Single Technologies bygger världens snabbaste mikroskop

Teknikföretaget Single Technologies arbetar hårt på vad som planeras bli världens snabbaste mikroskop, med potentialen att fota tiotusentals celler i 3D på mindre än en sekund.

Prototypen som nu står på hårdvaruhubben Things vid Tekniska högskolan i Stockholm tros i framtiden kunna användas för att på bättre sätt än vad vi kan idag ta fram nya läkemedel, fastställa diagnoser och mycket mer. Johan Strömqvist på Single Technologies säger till Ny Teknik att mikroskopet kan ses som “ett Google Earth, fast där det går att zooma in på kroppens minsta delar, ned till enskilda gener”.

Med ett antal nya idéer är ambitionen nu att mikroskopet ska bli det snabbaste hitttills. Företaget räknar med att kunna lansera en betaversion redan 2017, följt av en slutlig produktlansering redan 2020. Att skapa högupplösta bilder på denna nivå är egentligen ingenting nytt, men det som får Single Technologies produkt att sticka ut är att de vill möjliggöra en otrolig snabb process. Det möjliggörs bland annat av att de använder en så kallad single photon counting camera, en kamera som fungerar genom att den räknar antalet fotoner, istället för en CCD-detektor vilket är mer vanligt.

“Instrumentet kan användas inom dna-sekvensering, där begränsningarna i dag för att göra det billigt och snabbt beror på hur snabbt man kan ta en bild av en stor yta med hög upplösning och hög känslighet”, säger Johan Strömqvist. “Med vårt instrument kan man också göra sekvensering direkt i vävnad, och kan se vilka gener som är aktiva.”

Företaget Single Technologies grundades så sent som 2012, och har sedan dess arbetat med hjälp av finansiering från KTH Holding, Almi och Vinnova samt med riskkapital från Sverige och USA.

Författare:

Niclas älskar att titta på löjligt små saker i mikroskop, och spelar gärna en runda schack. Jobbar till vardags som webbutvecklare av bokningssystem på TimeCenter.