Nion UltraSTEM 100 gör världen bättre i Storbritannien

Man kan inte undersöka objekt som är en miljon gånger mindre än ett människohår med vilket mikroskop som helst. Ibland behöver man ta in lite mer komplexa maskiner, till exempel Nion UltraSTEM 100.

Forskare som arbetar med Nion UltraSTEM 100

Forskare som arbetar med Nion UltraSTEM 100

Britterna har lagt 3,7 miljoner pund på ett av de totalt tre Nion UltraSTEM 100 i världen. Utskrivet är namnet ”Nion Hermes Scanning Transmission Electron Microscope”. Det är baserat på transmissionselektronmikroskopet, men har fler komplexa komponenter som möjliggör djupare studier än ett klassiskt TEM.

Mikroskopet kommer att hittas i Daresbury utanför Warrington och det finns höga förväntningar på resultatet från framtida studier med Nion UltraSTEM 100.

”Det kommer att ge forskare tillgång till ett verktyg som kan gräva till hjärtat på material, upptäckter med detta mikroskopet kommer att hjälpa forskning och leda till uppfinningar som kommer att främja vårt samhälle och vår ekonomi” säger forskningsgruppens VD, professor Philip Nelson, om möjigheterna för mikroskopet.

Storbritannien är måna om att investera stora summor i den här typen av forskning i hopp om att vara förberedda på nästa generations tekniska utveckling. Någonting som många länder, inklusive Sverige, också vill vara i fronten av. (Se till exempel planerna på neutronmikroskopet ESS.) – Läs mer här!

 

Författare:

Niclas älskar att titta på löjligt små saker i mikroskop, och spelar gärna en runda schack. Jobbar till vardags som webbutvecklare av bokningssystem på TimeCenter.