Nanoskulpturer, gjorda under elektronmikroskop

nanoskulptur

Skulptur av Jonty Hurwitz.

Hur långt växer en fingernagel på 5- 6 timmar? Svar: lika långt som Jonty Hurwitz skulpturer är stora.

Skulpturerna görs med en avancerad form av 3D-printing och kan studeras i detalj under ett svepelektronmikroskop, där man kan se hur sofistikerat byggda de är, exempelvis här:

Detaljrikedomen på en nanoskulptur är förbluffande.

Detaljrikedomen på en nanoskulptur är förbluffande.

Medan konstformen involverar ganska komplex kvantumfysik kan man kort säga att man använder mikroskopets egenskaper i form av förmågan att fokusera ljus, för att få en polymer att absorbera två fotoner. I och med ljusets intensitet och våglängd stelnar sammansättningen och blir en ‘pixel’ (heter i sammanhanget ‘voxel’). Du förflyttar sedan din pixel till designerad plats genom en datorstyrd process och börjar på en ny. Pixlarna blir byggstenarna för skulpturerna, som tar otaliga timmar att skapa i sin helhet.

”Ta en stund att överväga att det bara är 6,000 år sedan vi målade råa bilder av djur på grottväggar med hjälp av stenar,” säger Hurwitz. ”Denna nanoskulptur är en samlad prestation av hela mänskligheten. Det är kulmen av tusentals år av forskning och utveckling.”

 

Nanoskulpturer jämförs med ett mänskligt hårstrå.

Nanoskulpturer jämförs med ett mänskligt hårstrå.

Medan Micrographia av Robert Hooke utkom 1665 och erbjöd spektakulära avbildningar av vad som gick att se när man tittade genom ett mikroskop så kan det inte riktigt tävla mot Jonty Hurwitz ofattbara konst.

Författare:

Niclas älskar att titta på löjligt små saker i mikroskop, och spelar gärna en runda schack. Jobbar till vardags som webbutvecklare av bokningssystem på TimeCenter.