Mikroskop och nanoteknologi

Nano- står för ‘miljarddel’, medan en nanometer är så liten som en tusendels mikrometer eller en miljondels millimeter.

Mikroskopet är viktig pusselbit för nanoteknologins utveckling.

Mikroskopet är viktig pusselbit för nanoteknologins utveckling.

Det första mikroskopet som var starkt nog att kunna se nanopartiklar är 80-talets uppfinning: sveptunnelmikroskopet. Det är produkten som möjliggjort de fantastiska teknikerna vi har idag och i kommer kunna njuta av i framtiden.

Med nanotekniska medel kan du alltså studera, förändra och bygga ihop materia på en atomär nivå. Storleken på dina byggdelar skiljer mellan en och hundra nanometer i tjocklek. Genom att använda nanoteknik skapas den fascinerande möjligheten att manipulera själva kompositionen av materia och specialdesigna nya material efter bio- information- fordon- livsmedel och byggnadstekniska behov.

Enligt den svenska nanotekniska organisationen SwedNanoTech så hämtas de flesta idéer från naturen själv. Dagens mikroskop har exempelvis möjligheten att studera blommor, som även i smutsig miljö håller sig ren. Under mikroskopet fann man att blommans blad har piggar på sig av minimal storlek, och dessa är täckta med vax.

Vad nanotekniken har jobbat med att framställa genom att ”skörda” blommans inneboende egenskaper är därmed ett tyg som stöter bort smuts – och de har lyckats!

Se klippet nedan gällande nanoteknologins framsteg, där en smutsbortstötande spray demonstreras medan det extremt mångsidiga nanomaterialet ”buckypaper” introduceras:

 

Power of Nanotechnology

Författare:

Niclas älskar att titta på löjligt små saker i mikroskop, och spelar gärna en runda schack. Jobbar till vardags som webbutvecklare av bokningssystem på TimeCenter.