Mikroskop för Skola & utbildning

Mellanstadiebarn som studerar i optiska mikroskop. Bild av April Sorrow.

Mellanstadiebarn som studerar i optiska mikroskop. Bild av April Sorrow.

Är du lärare och ska köpa mikroskop till din skola eller till ett klassrum? Då finns det massor av intressanta lösningar som gör det roligare och mer lärorikt för eleverna.

Vill man titta på relativt stora saker, som insekter, blad, och andra organiska föremål, så räcker det med 10-30 gånger förstoring, och då passar ett stereomikroskop eller ett USB-mikroskop bra.

Ett USB-mikroskop kan förstora upp till 900 gånger och passar alltså även till att se väldigt små saker. Behöver du ännu högre förstoring, och vill se saker som blodceller och bakterier så behöver du ett binokulärt mikroskop som kan förstora upp till 1250 gånger.

Om du hittar någon som säljer ett mikroskop med 2000 gånger förstoring eller mer, så var misstänksam. Ett mikroskop har en fysisk gräns på hur mycket man kan förstora bilden, runt 1250 gånger och med mer förstoring blir bilden otydlig på olika sätt.

Studera för- och nackdelarna med de olika mikroskopen nedan för att hitta ett som passar ditt klassrum.

USB-mikroskop från Dino-Lite

Den största fördelen med ett USB-mikroskop är att bilden visas på en bildskärm, så alla i klassen kan vara med och titta. Det passar också utmärkt till skolarbeten, då man enkelt kan spara bilderna.

Ett digitalt USB-mikroskop från Dino-Lite

Ett digitalt USB-mikroskop från Dino-Lite

Dino-Lite är den ursprungliga uppfinnaren av USB-mikroskopet du ser på bilden till höger. Det finns en mängd av kinesiska kopior av detta, och har man en begränsad budget kan dessa vara fullt tillräckliga. Man bör dock känna till dess begränsningar.

Det som utmärker Dino-Lite jämfört med de billigare kopiorna, är optik av högre kvalitet och programvaran som har betydligt många fler finesser. Det finns också fler tillbehör, som t.ex. stativ, polarisator, med mera.

Om budgeten tillåter det, rekommenderar vi att du som lärare har ett dyrare USB-mikroskop, och visar bilden för klassen på projektor. Sedan kan du komplettera klassrummet med billigare USB-mikroskop för eleverna, eller att man låter flera elever arbeta i grupp.

Priset för de billigare USB-mikroskopen ligger runt 600 kr, och Dino-Lite’s bättre modeller ligger från 3.000 och uppemot 8.000 kr beroende på funktioner och upplösning. Dino-Lite har även billigare USB-mikroskop för skolor, med bra bildkvalitet, men med lägre upplösning.

Fördelar med USB-mikroskop:

  • 10-900x förstoring
  • Flera kan titta samtidigt på en bildskärm eller projektor
  • Bilder kan spara, mailas och skrivas ut
  • Lätt att använda och ta med sig
  • Billigt (för kopiorna)

Nackdelar:

  • Kräver en dator
  • Relativt dyrt för Dino-Lite’s modeller
  • Passar mindre bra när man behöver extrem förstoring och vill se t.ex. bakterier.

Stereomikroskop / stereolupp

Ett stereomikroskop från Omano.

Ett stereomikroskop från Omano.

Har man inte tillgång till datorer i klassrummet, passar stereomikroskop mycket bra. Det går väldigt snabbt att komma igång, och det är lätt att direkt få en bra bild.

En av stereomikroskopets stora fördelar är djupseendet som man får när man tittar med båda ögonen.

Många av de stora mikroskoptillverkarna som gör stereomikroskop är Nikon, Olympus, Leica och Zeiss men även mindre tillverkare som Zenith, Breukhoven och Sagitta är populära på den svenska marknaden.

Du hittar enkla och faktiskt förvånansvärt bra stereomikroskop som passar till skolan för under 1.000 kr. För några extra tusenlappar får du bättre optik och fler finesser.

Du kan även ansluta ett USB-okular till ett stereomikroskop, för att visa bilden för hela klassen på en bildskärm eller projektor.

Fördelar med stereomikroskop:

  • 20-50x förstoring
  • Fungerar utan dator
  • Vissa modeller är oberoende av strömförsörjning
  • Ger ett tredimensionellt djupseende
  • Snabbt att komma igång

Nackdelar:

  • Endast en kan titta åt gången (utan extra tillbehör)
  • Kan ej spara det du ser
  • Tungt och lite klumpigt

Binokulärt/monokulärt mikroskop

Zeiss Primostar, ett binokulärt mikroskop (compound microscope)

Zeiss Primostar, ett binokulärt mikroskop.

När du vill se extremt små saker, som blodceller, amöbor och bakterier behöver du ett mikroskop som har ett eller flera okular och flera objektiv.

Namnet mikroskop kan förvirra, då ett stereomikroskop också är ett mikroskop, men har betydligt lägre förstoring. Därför uppkallas dessa efter hur många okular det har.

Det binokulära mikroskopet har, som det hörs på namnet, två okular. Dessa leder båda till ett och samma objektiv. Båda ögonen ser alltså samma bild. De flesta tycker att det är mer bekvämt att titta med båda ögonen.

En billigare variant på detta är det monokulära mikroskopet, som endast har ett okular att titta i. Eftersom detta är billigare är det betydligt mer populärt i skolan.

Den totala förstoringen erhålls genom att förstoringen i okularet, t.ex. 4 gånger, kombineras med objektivets förstoring på t.ex. 100 gånger och man får därmed en förstoring på 400 gånger.

Med extra tillbehör kan man likt ett USB-mikroskop se bilden från ett ljusmikroskop på en bildskärm. Vissa mikroskop, så kallade trinokulära mikroskop, har ett tredje okular, där man kan ansluta en mikroskopkamera.

Fördelar med binokulära mikroskop:

  • Förstoring upp till 1250x
  • Belysning underifrån gör att man kan undersöka genomskinliga saker
  • Utbytbara objektiv ger valbar förstoring

Nackdelar:

  • Kräver strömförsörjning
  • Tungt och inte alls mobilt
  • Bara en kan se bilden åt gången (utan extra tillbehör)

Kommer ni använda mikroskopet ute i naturen?

USB-mikroskop med en Tablet PC.

USB-mikroskop med en Tablet PC.

Då är det lämpligt att ha en bärbar dator och ett USB-mikroskop. Det finns också produkter där du kan ansluta ett USB-mikroskop till en iPad eller annan surfplatta. Väljer du stereomikroskop behöver du en modell som inte kräver strömförsörjning, utan använder sig av det omgivande ljuset som ljuskälla.

Hur mycket är 20x förstoring?

En vanlig husfluga i cirka 20x förstoring.

En vanlig husfluga i cirka 20x förstoring.Bild: Alves Gaspar

Med 20x förstoring blir en fluga 20 cm stor, från att ha varit endast 1 cm. Beroende på hur stor bildskärm man har, desto mer förstoring får man.

Klicka på flugan till höger för att se den större. Hur stor blev flugan på din skärm?

Läs mer om förstoringsgrader >>

 

Vill du visa bilden för hela klassen?

Med en projektor kan alla i klassrummet se mikroskopets bild.

Med en projektor kan alla i klassrummet se mikroskopets bild.

Ofta har man tillgång till en projektor i klassrummet. Genom att koppla in sin dator med ett USB-mikroskop kan hela klassen enkelt följa med.

Eftersom projektorduken är så stor, så får du ytterligare cirka 5 gånger mer förstoring på en projektorduk, jämfört med en bildskärm. Flugan blir alltså närmare 1 meter bred!