Fem vanliga föremål under mikroskopets lins

Visst är mikroskop spännande, och ännu mer spännande är det att vi kan få ett mikroskop relativt billigt hem, så att vi kan sitta som någon form av forskare och studera vardagliga saker i hemmet. Och är du inte nöjd med de här bilderna, då kan du dessutom leta dig fram till vår artikel De vackraste bilderna någonsin tagits med mikroskop.

För de saker som vi själva bemöter i vardagen kan anses vara just det, vardagliga, men under mikroskopets lins, så kan de visa på en hel värld som vi inte kunnat ana. Så i denna artikel har jag valt ut fem stycken vanliga föremål, som ser helt fantastiska ut under mikroskopets lins. Se om du kan gissa vad bilderna föreställer innan du läser vad de faktiskt är.

Marshmallows och träflisor?

Denna bild är alltså tagen av vardagligt salt och peppar. De två kryddorna är blandade med varandra, och jag måste säga att tillsammans så ser de helt fantastiska ut. Texturerna på dem samspelar på ett sådan vackert sätt att man nästan tappar hakan.

Och aldrig skulle jag i alla fall ha gissat att detta kunde vara helt vanligt salt och peppar. Jag hade nog gissat mer på marshmallows och träflisor.

Avbruten trädbit?

Om du tar väl hand om ditt hår, så kanske detta inte är så vardagligt, men detta är en kluven hårtopp från en människa. Återigen så påminner det litegrann om något form av trä eller liknande, men det är faktiskt ett hårstrå.

Jag har ofta hört termen kluvna hårtoppar, men detta ger mig en helt annan bild av vad det faktiskt innebär. Och denna bild får i alla fall mig att definitivt tänka om min hårvård!

Planeter?

Och för att få in lite färg bland dessa bilder, så har vi här tårtströssel. Alltså strössel till tårtor – fast det påminner mer planeter, om en massa ihopklumpade planeter. Där kan visserligen också den svarta bakgrunden vara en bidragande faktor, men jag finner mig själv vara så fascinerad över texturen på de individuella bitarna att det känns nästan som att jag tittar på Mars eller något sådant. Och det lockar mig definitivt till att vilja fara dit!

Utomjordisk värld?

Om du kunde gissa rätt på vad detta är utan att ha läst inanntill, så är du värd något form av pris. Tro det eller ej, men detta är en banan. Uppenbarligen uppskuren, med hinnor som sträcker sig emellan de två halvorna.

För mig ser det mer ut som något utomjordiskt, och jag vet inte vad jag ska ta mig till när jag ser denna bild. Men herregud vad fascinerande den är att titta på, och försöka greppa att det faktiskt är såhär det ser ut.

Vass?

Och sist, men inte minst tandborsborst, alltså borsten från en tandborste. Denna tandborse tycks ju dock vara använd då de inte är så centrerade som jag tänker mig att de ska vara, eller så är det bara jag som applicerar min synvinkel på den mycket, mycket, mindre som vi här får se.

Fantasiskt spännande, och med alla utomjordiska liknelser jag gjort hittills, så vet jag inte riktigt vad jag ska göra med denna. Något form av vass eller liknande, jag vet inte? Helt underbart vacker hur som helst.

Mikroskopets magiska lins

Så detta var några av mina val, för spännande objekt under mikroskopets lins. Det finns hur många som helst ute på nätet om du vill fortsätta kolla in. Eller ännu bättre är ju såklart att du själv, använder ditt mikroskop för att kolla in saker som du kan hitta runt ditt hem.

Eftersom mikroskopen som finns tillgängliga för oss vanliga människor blir allt mer avancerade, så får vi ännu mer potentiellt till att hitta vackerhet i de vardagliga och allra minsta delarna av våra liv. Blev du lite sugen? Kolla in vår köpguide här, eller läs på lite om varför ett mikroskop är den bästa födelsedagspresenten!

Författare:

Niclas älskar att titta på löjligt små saker i mikroskop, och spelar gärna en runda schack. Jobbar till vardags som webbutvecklare av bokningssystem på TimeCenter.