De vackraste bilderna som någonsin tagits med ett mikroskop

Det är ju svårt att objektivt avgöra vilka bilder som är de vackraste, då vi alla finner olika saker vackra. Men här nedan så har jag själv valt ut några av de bilder som jag hittat, som inte bara är vackra, men som inspirerar mig att själv ta fler vackra bilder, då dessa bilder är bilder från en värld vi aldrig kommer se med blotta ögat. Så här nedan följer bilder som jag hoppas ska inspirera dig att dyka ner i den mikroskopiska världen, och själv upptäcka de under som finns att hitta.

De flesta bilderna kommer ifrån Nikon Small world, en sida som varje år har en tävling, där människor får skicka in bilder som de tagit med sina mikroskop, och sedan bestämmer en jury av forskare och journalister vinnarna. Så om du tycker att dessa bilder är vackra, skulle jag verkligen kunna tipsa om att gå in på Nikon Small World och själv hitta dina vackraste bilder.

Ett honungsbis öga

Ett honungsbis öga under mikroskopets lins.

Ett honungsbis öga under mikroskopets lins.

Eye of a honey bee (Apis mellifera) covered in dandelion pollen (120x), Ralph Claus Grimm

Denna bild är så oerhört vacker att jag inte vet vad jag ska ta mig till. Den är tagen av Ralph Grimm, från Australien, och är honungsbis öga, täckt med maskros pollen. Denna bild vann också Nikon Small Worlds tävling 2015. Och jag kan se varför! När man först ser denna bild så vet man inte riktigt vad man ska göra av den, den påminner mig nästan om något slags tvspel eller något sådant. Men detta är den verkliga världen, om än så inzoomad att vi aldrig riktigt får chansen att uppskatta den.

Det jag verkligen gillar med denna bild är att den skildrar några olika texturer, från den hårbetäckta nästan mattlika ytan under ögat, till ögat i sig som nästan påminner om skinnet av en orm eller något i den stilen. Och såklart, de små kristallerna, som i alla fall får mig att tänka över pollen, och hur fast det egentligen är. Vilket är något som mikroskopi i många fall erbjuder, där något som vi ser som damm, egentligen kan vara de små vidunderliga kristallerna. Mycket, mycket vacker bild, och välförtjänt av vinsten.

Hippocampus

Vad är väl vackrast under ett mikroskop om inte vår alldeles egna hjärna?

Vad är väl vackrast under ett mikroskop om inte vår alldeles egna hjärna?

Hippocampal neuron receiving excitatory contacts (63x), Dr. Kieran Boyle

Denna bild är tagen av Dr. Kieran Boyle från University of Glasgow i Skottland. Och bilden skildrar en hippocampus, vilket är en del av hjärnan, och i detta fallet så har de använt intensivt ljus för att sätta igång lysande molekyler i provet. Vilket ger den dess självlysande egenskaper. Och ja du, detta är ju uppenbarligen inte en sådan bild man kan ta själv här hemma, men denna bild får mig nästan att tappa hakan.

Det är intressant hur delar av oss kan se så utomjordiska ut, jag menar detta ser ju ut som något som inte kommer härifrån, men både du och jag har en sådan i vår hjärna, om än just denna hippocampus kan ha tagits ur något form av djur. Och sättet som de har belyst den ger denna bild sådana kalla men underbara färger som verkligen poppar ut från den bäcksvarta bakgrunden. Jag vet inte om den liknar mer något form av oupptäckt havsdjur eller rötter i av något slags laser-träd, men jag älskar den.

Röda blodceller

Bilden visar blodceller i ett mikroskop, där även de vanligaste sakerna snappt blir otroligt annorlunda.

Bilden visar blodceller i ett mikroskop, där även de vanligaste sakerna snappt blir otroligt annorlunda.

Annie Cavanagh, Wellcome Images

Denna bild kommer inte ifrån Nikon Small World, men är tagen av en kvinna som heter Annie Cavanagh. Dessa små saker kan påminna om frukostflingor eller någon sorts godis. Men de är faktiskt de allra vanligaste blod cellerna i vår kropp.

De är de röda blodcellerna, och wow, återigen påminns vi om hur något vi bara ser som vätska, faktiskt innehåller dessa typer av små saker. Och visst ser de helt fantastiska ut staplade upp på hög sådär. Jag vill minnas diverse tecknade serier jag sett där de har målat representationer av kroppsfunktioner och däri målat upp röda blodceller, men när man faktiskt ser riktiga blodceller så som här, så är det ju helt underbart.

Musbakterier

Något som bakterier liknar lätt monster som ur ett datorspel.

Något som bakterier liknar lätt monster som ur ett datorspel.

Mouse colon colonized with human microbiota (63x), Kristen Earle, Gabriel Billings, KC Huang & Justin Sonnenberg

Denna bild påminner om någon form av hord av varelser som invaderar en mur. Men det är det inte, det är faktiskt kanske något vi inte jättegärna diskuterar i civiliserade diskussioner, men det är faktiskt en tarm. En mustarm för att vara mer precis, alltså tarmen från en mus. Om än ämnet är lite osmakligt så är bilden inte det, färgkontrasterna i denna får mig att häpna.

För att förklara lite vad som pågår, så är det röda, gula och ljusblåa massorna, mikrober som finns i musens tarm. Den gröna muren som stoppar dem är en slemhinna, och då blåa och svarta är tarmväggen. Återigen, lite osmakligt, men en bild med så många kontraster, med det färggranna och vilda till vänster, och det mörka och lugna till höger, skapar tillsammans en helt fantastisk bild. Jag känner att jag skulle vilja hänga upp denna bild på min vägg, det skulle ju definitivt vara en konversationsstartare att ha en bild på en mustarm i vardagsrummet!

Så dessa var bara några av de bilder som jag hittar, jag menar det är ju utomordentligt svårt att ta alla de fantastiskt vackra bilderna som finns därute, men som sagt jag skulle definitivt tipsa om att gå in på Nikon Small Worlds hemsida och kolla in bilder där!

Författare:

Niclas älskar att titta på löjligt små saker i mikroskop, och spelar gärna en runda schack. Jobbar till vardags som webbutvecklare av bokningssystem på TimeCenter.