1976: Första gången ebolaviruset sågs genom mikroskopet

Ebolavirus sett genom elektronmikroskop.

Ebolavirus sett genom elektronmikroskop.

Under 1976 anlände ebola till både Nzara i Sydsudan och till Yambuku i Kongo och ett tätt följe av forskare och virologer var måna om att sätta stopp för epidemin kom kort därefter.

Den förste som såg viruset och lyckades framställa en bild i elektronmikroskopet var Frederick A. Murphy, som var neuropatologisk chef på amerikanska CDC (Centers for Disease Control and Prevention).

När Murphy först bevittnade viruset var det den 13:e oktober, 1976 – närmare 40 år sedan. Han beskriver vad han såg när han blickade in i okularet som en ”mörk skönhet – en skräck.” Än idag hemsöker känslan honom.

Detta var bara några dagar efter att CDC tagit emot en låda med prover från Kongo (dåvarande Zaire) där ett utbrott skett, men proverna i lådan hade alla gått sönder. En annan virolog på CDC lyckades fånga upp lite blod i en bomullstuss från de trasiga behållarna och kunde sedan klämma ut en droppe i en tub som innehåll njurceller från en apa.

Enligt Murphy var detta det underligaste viruset som han skådat (dels eftersom virus är traditionellt sett rundare). Efter att ha lärt sig mer om ebola som sjukdom, dess snabba spridning och våldsamma beteende som virus kunde åtgärder göras för att begränsa spridning, men inget botemedel har hittats än idag.

Utbrottet som idag pågår i västra Afrika har orsakat närmare 11,000 dödsfall, medan överlevnadschansen ligger på 30 – 40 %.

Författare:

Niclas älskar att titta på löjligt små saker i mikroskop, och spelar gärna en runda schack. Jobbar till vardags som webbutvecklare av bokningssystem på TimeCenter.