10 intressanta mikroskopfakta

Här har jag valt att samla 10 snabba mikroskopfakta utan någon speciell ordning. Jag tror vi alla kan uppskatta sådana här små munsbitar av fakta som vi kan ta upp i konversationer där vi inte riktigt vet vad vi ska säga. Eller när du bara generellt vill imponera på någon, som skulle kunna bli imponerad av fakta rörande mikroskop. Så här nedan följer 10 fakta, som du kan använda var och hur du vill.

1. Ingen är riktigt säker på vem som uppfann mikroskopet

Några barn leker med ett USB-mikroskop, direktanslutet till en dator. Bild av Brad Flickinger.

Några barn leker med ett modernt USB-mikroskop, direktanslutet till en dator. Bild av Brad Flickinger.

Mikroskopets historia blir lite mer komplicerad desto längre bak vi tittar, idén om att förstora väldigt små saker har ju funnits väldigt länge, men vem som uppfann det som vi idag kallar ett mikroskop är inte riktigt säkert. Generellt så anser man att Zaccharias och Hans Janssen byggde det första mikroskopet, men under denna tid så var det många som experimenterade med teknologin så det är mycket möjligt att Zaccharias och Hans Janssen populariserade mikroskopet, eller helt enkelt byggde den bästa versionen för den tiden. Så olika teleskopets uppfinnare Galileo så finns det ingen fullkomligt klar uppfinnare av mikroskopet.

2. Flea glasses, de första mikroskopen

De första mikroskopen som skapades var mer förstoringsglas än faktiska mikroskop. Och de användes mest bara för att titta på insekter och liknande. Och därför skapades termen ”flea glasses” (lusglasögon), så det var vad mikroskop kallades för under dess tidigare historia.

3. Små djur i vattendroppar

En vattendroppe blir bara mer och mer spännande ju djupare man ser. Foto av David Littschwager.

En vattendroppe blir bara mer och mer spännande ju djupare man ser. Foto av David Littschwager.

Leeuwenhoek var den första forskaren som såg mikrober. Han använde sig av ett väldgit rudimentärt mikroskop, eftersom att han gjorde denna upptäckt 1675. När han upptäckte dessa små kryp så valde han att kalla dem animalcules, vilket betyder ”små djur”.

4. Marcello Malpighi, fadern av mikroskopisk anatomi

Marcello Malpighi kallas ibland för fadern av mikroskopisk anatomi. Detta eftersom att han var den första att upptäcka röda blodceller och smaklökar. Han kunde även genom att jämföra olika djurs anatomi upptäcka att insekter inte har lungor, utan istället andas genom sin hud. Histologin använder idag ljusmikroskop eller elektronmikroskop för att studera biologisk vävnad, Marcello anses vara grundaren för histologin.

5. Mikroskop kan ge arbetsskador

Elena Rozhkova studerar sätt som nanomaterial kan döda cancerceller. Bild: Argonne National Laboratory

Forskare som dagligen arbetar väldigt mycket med mikroskop riskerar att få olika arbetsskador. Bild: Argonne National Laboratory

Många forskare och doktorer har drabbats av arbetsskador från att ha använt ett mikroskop på fel sätt. De har antingen ställt in mikrosopet för lågt, så att de har skadat sin nacke, eller så har de kisat med ögat som de tittar i mikroskopet med under en längre tid, vilket skapar spänning och potentiell skada. Så när du använder ett mikroskop, se till att du ställer in det rätt, och inte kisar med ögat som du använder för att titta med!

6. Elektronmikroskopet och DNA

1931 skapade tysken Ersnt Ruska det första elektronmikroskopet. Detta elektronmikroskop använde elektroner istället för ljus, vilket tillät forskarna att dyka ner ännu djupare in i den mikroba världen. Elektronmikroskopet lät forskarna dyka så djupt att de för första gången kunde bevittna DNA-stammar.

7. Vad är sammansatta mikroskop?

Leeuwenhoeks mikroskop (replika).

Leeuwenhoeks mikroskop (replika).

Sammansatta mikroskop är en relativt vanlig typ av mikroskop, och de första mikroskopen var av just den typen. Sammansatta mikroskop använder inte två olika okulära vägar, så därför kan de inte erbjuda en stereo-vy, vilket innebär att de inte kan erbjuda en tredimensionell vy, men dock har de mer effektiv förstoring.

8. Speglar och ljus

Framtill relativt nyligen så var det största problemet med mikroskop ljussättningen av objektet man ville undersöka. De hade inte den mer avancerade teknologin, så istället fick de använda speglar och ljuskällor som fick reflektera ljuset inom mikroskopet. Detta var jobbigt att använda, och det var svårt att ställa in speglarna och objektbordet.

9. Gift och demoner

USB-mikroskop är betydligt mindre flexibla än optiska mikroskop, som inte är låsta till elektricitet eller en dator.

Det finns mycket att upptäcka med till och med det enklaste av mikroskop – man behöver bara veta var man ska leta.

Innan man uppfann mikroskopet så trodde folk att sjukdomar berodde på onda demoner/andar, eller på giftiga gaser. Det var först efter att man upptäckt baciller och virus, som det medicinska området kunde ta stormsteg framåt.

10. Robert Hooke och cellens upptäckt

1665 publicerades Robert Hookes bok ”Micrographia”, i denna bok så koma Robert på termen ”cell”, efter sin upptäckt av dem. Han hittade celler i specifikt plantor, och liknande dem med vaxkakor.

Författare:

Niclas älskar att titta på löjligt små saker i mikroskop, och spelar gärna en runda schack. Jobbar till vardags som webbutvecklare av bokningssystem på TimeCenter.